Wspomaganie opalania można rozumieć dwojako. Pierwszy sposób, w jaki można usprawnić „łapanie” kolorytu skóry, to ochrona przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Drugim sposobem z kolei jest wsparcie produkcji barwników skórnych, czyli melanin, jednak w tej kwestii sytuacja nie jest tak prosta, jak w przypadku [...]
Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]
[...] trochę zdziwić, ponieważ zawiera sporo składników dodatkowych m.in. ziemniaki, błonnik grochowy, kwas askorbinowy, regulatory kwasowości itp. Składniki te nie są szkodliwe dla zdrowia i ich zastosowanie w produkcji żywności jest dość szerokie, jednak myślę, że można by było się bez nich obejść. Jak smakuje wegańskie pesto? Właściwie to nie [...]
[...] czy też nie. W wątpliwych przypadkach najpierw skonsultuj się z lekarzem, jednak według danych z ostatnich dekad, tylko znaczące przedawkowanie witaminy D może być groźne dla zdrowia. Niestety, wiele osób z kręgu szamaństwa XXI wieku sugeruje, iż podawanie kilka tysięcy razy większych dawek witaminy D, niż jest to zalecane, przynosi korzyści [...]
[...] wysiłek (triatlon, kolarstwo, pływanie). U przeciętnego, dobrze odżywionego zawodnika sportów siłowych typowe są braki potasu, a nie sodu. Podaż soli ma znaczenie dla zdrowia, mimo iż ten fakt z niewiadomych względów jest lekceważony, także przez niektórych dietetyków. Czym grozi wysokie spożycie soli? Spotkałem się z karygodnymi [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]
Wielogodzinna praca umysłowa, wymagająca koncentracji i dobrej pamięci sprawia, że coraz częściej poza przysłowiowym zastrzykiem energii w postaci kawy, sięgamy po ekstrakty ziołowe o działaniu nootropowym, czyli poprawiającym pracę mózgu. Podsumowanie Jeśli zależy Ci na kompleksowym preparacie, który wspomoże pracę Twojego mózgu ALLNUTRITION [...]
[...] witaminy B12 znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie i weganie muszą zdobyć wiedzę na temat roślinnych źródeł. Nabiał i jajka są dobrą opcją dla wegetarian, którzy jedzą te produkty. Pozostali mogą szukać alternatywnych źródeł, takich jak wodorosty, grzyby, drożdże odżywcze i wzbogacone płatki zbożowe. Chociaż [...]
Zapalenie pęcherza moczowego jest schorzeniem uprzykrzającym życie i skutecznie go utrudniającym. Dotyczy układu wydalniczego oraz sfery intymnej ludzkiego ciała, zatem dla wielu osób może być bardziej problematyczne, niż przeziębienie, czy nawet grypa. W prewencji i terapii zapalenia pęcherza dużą rolę odgrywa nie tylko codzienna higiena, ale [...]
[...] wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy były [...]
[...] ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, jak i witamin D2 i D3 pochodzących z pożywienia lub suplementów diety. Dzięki temu działaniu pobudzane są receptory dla witaminy D, które przekładają się na dalsze, korzystne dla zdrowia efekty fizjologiczne. Enzymy regulowane przez magnez zapewniają przemianę omawianej witaminy do jej [...]
[...] których zapotrzebowanie energetyczne niekiedy dwukrotnie przekracza zapotrzebowanie przeciętnej osoby z siedzącym trybem życia. Dla każdego, kto ćwiczy rekreacyjnie lub dla zdrowia, pracuje fizycznie, a także dla osób dbających o dobrą kompozycję diety, produkty tego typu powinny mieć mniej węglowodanów, a więcej białka. Nawet jeśli do [...]
[...] bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego zmniejszenia siły mięśni. Niedobór wspomnianego związku jest typowy w Europie, ze względu na ograniczenie ekspozycji na UV w miesiącach [...]
[...] nie, a mimo to jajka są na liście produktów niedozwolonych w diecie wegańskiej. Nie są wegańskie, ponieważ pochodzą od zwierząt i są produktem zwierzęcym. Oto kilka powodów, dla których nie tylko weganie nie jedzą jajek. Dlaczego weganie nie jedzą jajek? Zapewne każdy weganin usłyszał kiedyś pytanie, które brzmi: dlaczego nie jesz jajek? Oto [...]
[...] względu powinny być stałym elementem jadłospisów, niezależnie od pory roku. Jednak okres jesienno-zimowy, może dość mocno ograniczyć dostęp do sezonowych i smacznych owoców, dlatego też wiele osób sięga po przetwory z ich wykorzystaniem. Jednym z takich wyrobów są frużeliny FRULOVE, które zasłynęły z wysokiego udziału owoców i pysznego smaku, [...]
[...] często widzi się też rozmaite treningi stacyjne i obwodowe. Na czym polega problem? Problem polega na tym, iż spiętrzenie w treningu bojów dynamicznych jest groźne dla zdrowia, ponieważ większość z nich wymaga wzorcowej techniki. Bardzo łatwo o wykrzywienie, popełnianie rozmaitych błędów przy skumulowanym zmęczeniu. Może ono wynikać z [...]
Infekcje stanowią istotny problem nie tylko dla zdrowia publicznego, ale również dla ekonomii przedsiębiorstw, czy gospodarstw domowych. W przypadku często nawracających przeziębień warto zastanowić się, czym spowodowana jest taka wysoka podatność oraz podjąć odpowiednie kroki. Jednym z najważniejszych czynników regulujących odporność jest higiena [...]
[...] funkcje. Melisa może wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Te dodatkowe korzyści sprawiają, że melisa jest jeszcze bardziej wartościowa dla zdrowia i stanowi wszechstronne wsparcie dla organizmu. Melisa w suplementach Jednakże, ze względu na dość specyficzny smak melisy, nie każdy jest skłonny włączyć ją do [...]
Tłuszcze, mimo że jest to bardzo zróżnicowana grupa związków, często oceniane są przez laików jako szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście nie można wszystkich rodzajów tłuszczu „wrzucać do jednego worka”, gdyż różnią się one właściwościami organoleptycznymi, technologicznymi, a także zdrowotnymi. Kwestią nieulegającą wątpliwości jest również to, że to [...]
[...] i prebiotyki silnie oddziałują z przewodem pokarmowym człowieka. Pierwsze z tych dwóch, to organizmy żywe, a dokładnie mikroorganizmy, które uznawane są za prozdrowotne dla gospodarza, czyli w tym przypadku człowieka. Druga grupa z kolei to substancje, które dostarczają bakteriom probiotycznym związków chemicznych niezbędnych do metabolizmu, [...]